Over Kadervorming

Jij hebt een attest als animator, hoofdanimator en/of instructeur behaald bij een organisatie die behoort tot de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen. Je wenst aan de slag te gaan als animator bij een organisatie die behoort tot de Franse Gemeenschap in Wallonië of Brussel? Dat gaat niet zomaar: de regelgeving over kadervorming van beide gemeenschappen verschilt. Zo moet je bij de Franse Gemeenschap  150 uur cursus (theoretisch gedeelte) volgen en 150 uur stage (praktijkgedeelte) lopen. Bij de Vlaamse Gemeenschap is dit beperkt 50 tot 55 uur cursus en 50 uur stage. Dit betekent dat er wordt gewerkt aan andere competenties die je moet verwerven, en dat er aan het verwerven van bepaalde competenties meer tijd wordt besteed.

 

Bij de jeugddienst van het ministerie van de Franse Gemeenschap  kan je een aanvraag indienen om jouw attest van de Vlaamse Gemeenschap te laten gelijkstellen aan een attest uitgereikt door de Franse Gemeenschap.

Dit kan gebeuren door middel van een onderzoek op basis van:

 

  1. jouw schoolloopbaan en de daaruit voortvloeiende diploma’s;
  2. jouw opleidingen, certificaten of attesten;
  3. jouw opgedane ervaring.

 

De specifieke voorwaarden die de toegang tot de procedure bepalen zijn terug te vinden in dit document.

Het onderzoek kan enkel plaatsvinden wanneer je de nodige bewijsstukken aanlevert.

 

Op deze website vind je meer informatie over hoe dit precies in zijn werk gaat. Klik op de knop ‘Demander l’équivalence du brevet d’animateur’. Bezorg het ingevulde formulier aan de Service de la Jeunesse, Leopold II laan, 44, 1000 Brussel.

 

Als je een hoofdanimatorattest wil laten gelijkstellen, dan gebeurt dit op dezelfde manier. Op de website vind je het juiste formulier terug.

 

Het gelijkstellen van het attest wordt beslist door de jeugddienst van het ministerie van de Franse Gemeenschap. Zij sturen je een officieel document hierover op.

 

Heb je na het doornemen van de informatie over het gelijkstellen van het attest nog vragen? Dan kan je contact opnemen met de jeugddienst van het ministerie van de Franstalige Gemeenschap.